Professor verkondigt: nieuwe magische kuur tegen PTSS!

Aldus Nieuwsuur*.

14 juli 2021 ·

We zullen hier – na de posts van vorige week over prof. Bastiaans – niet teveel woorden aan vuil maken. Vanuit ons standpunt is het jammer dat Nieuwsuur geen ‘hoor en wederhoor’ heeft toegepast – maar hoe konden zij weten dat er wellicht sprake was van een controverse? Wetenschappers die aan de rem zouden kunnen trekken, hebben nog weinig van zich laten horen. En voor zover dat wel het geval was, worden ze overstemd door de enthousiasmerende berichten over het nieuwe ‘wondermiddel’. De pers speelt in de groeiende hype helaas een volslagen ongenuanceerde rol.

Het feit dat het gebruik van MDMA bij PTSS een wankele – zo niet afwezige – theoretische basis heeft, zal niemand die op de hoogte is van de geschiedenis van de psychiatrie** weerhouden zich ook nu weer himmelhoch jauchzend volledig op het ‘geneesmiddel’ te storten. De frase ‘zum Tode betrübt’, die Goethe er in zijn treurspel (dat nota bene over een Nederlandse edelman ging!) aan toevoegde, is iets voor toekomstige geschiedkundigen.

Nog altijd wordt de wetenschapper – en zeker een professor – bejegend alsof hij of zij de waarheid in pacht heeft. Zo is Eric Vermetten, aldus Nieuwsuur, ‘de man die er alles van weet’. En dat terwijl de pandemie ons toch heeft duidelijk gemaakt, dat het in de wetenschap gaat om het met vallen en opstaan de ‘waarheid’ benaderen. En dat er wetenschappers zijn – vaak de luidruchtigste – die behoorlijk ver van dat ideaal zijn afgedreven.

Ook dat zijn vaak professoren en in het geval van de pandemie immunologen of virologen. We noemen Luc Montagnier, een viroloog die in 2008 de Nobelprijs won voor de ontdekking van het AIDS-virus. Afgelopen anderhalf jaar heeft hij het nodige voedsel gegeven aan complottheorieën, door te beweren dat in SARS-Cov-2 een basenvolgorde was ‘ingebouwd’ die ook in Hiv voorkomt. Een claim die – komende van een expert als hij – in de media voor de nodige ophef zorgde. Zou China het virus dan toch zelf in elkaar geknutseld hebben?

Slechts mede-virologen – of genetici en microbiologen – kunnen de onzinnigheid van deze bewering op waarde schatten. Er wordt wel gezegd dat de mens voor 60% hetzelfde DNA heeft als de banaan. Aan deze bewering zitten wel wat haken en ogen, maar wat ze wil zeggen: dat alle levende wezens overlappend erfelijk materiaal hebben, klopt als een bus.

In Duitsland liep men na de bestseller ‘Corona Fehlalarm?’ weg met de microbioloog Sucharit Bakhdi. In Nederland werd hoogleraar Theo Schetters massaal op youtube gevolgd. Je zou hopen dat het bestaan van deze wetenschappelijke dissidenten het betreffende vakgebied ‘scherp’ hield, maar vaak verkondigen ze zulke baarlijke nonsens dat men er voor het merendeel het zwijgen toe doet en het aan journalisten overlaat de ramp-hoogleraar te fileren.***

Nieuwsuur: jullie hebben niet voor niets de Zilveren Nipkowschijf gewonnen. Dat was om jullie scherpe en kritische interviews met lijsttrekkers. Ongetwijfeld waren deze gesprekken terdege voorbereid door redacteuren. Zoiets zouden we eveneens verwachten als er sprake is van een spectaculaire wetenschappelijke claim. Ook op dit vlak had de pandemie tot lering kunnen strekken: hoeveel wondermiddelen die het virus morsdood zouden slaan, zijn ons de voorbije tijd niet aangereikt?

Een kritische noot over MDMA die zelfs een relatieve leek zou kunnen opperen, betreft de vergelijking met diazepam (valium). De verslaving eraan is een stille – maar niet onbekende! – pandemie. Hoe moet dat straks als mensen met PTSS – die inderdaad mogelijk tijdelijk verlichting vinden bij MDMA – de straat op trekken om het middel los van de psychiater te ‘scoren’? Mensen met PTSS, waarvan beweerd wordt dat ze ‘verslavingsgevoelig’ zijn?

Het is niet het eerste argument dat wij zouden willen aanvoeren. Dat is fundamenteler van aard. We verwijzen daarvoor graag naar onze drie posts over prof. Bastiaans.

** Voor de lobotomie, die mensen tot zombies maakte werd een nobelprijs uitgereikt!

https://nl.wikipedia.org/wiki/Rosemary_Kennedy#Lobotomie

***https://www.volkskrant.nl/wetenschap/youtube-hit-de-hoogleraar-die-coronavaccins-fileert-zes-uitspraken-beoordeeld~bce73b37/

***https://skepsis.nl/vaccinleugenaar/

*https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2389192-deze-veteraan-werd-met-mdma-behandeld-tegen-zijn-oorlogstrauma-met-succes

*Vanaf 17 minuten: Het interview met prof. Eric Vermetten:https://tvblik.nl/nieuwsuur/13-juli-2021

page1image17685840