Zou het bij onze zuiderburen heel veel anders toegaan dan bij ons? Zijn er ook in Nederland nog afgestudeerde psychologen die hypnotiseren om op zoek te gaan naar “wat er in (iemands) geheugen zit?”

Hoe het ook zij, of u nu Belg bent of Nederlander, of u nu afgestudeerd bent of in de klauwen bent gevallen van Ingeborg Bosch en al jaren op zoek bent naar uw Ware Zelf, waar steeds nieuwe workshops voor nodig zijn – dus wie of wat u ook bent: GA NIET MET HYPNOSE ZOEKEN NAAR WAT ER IN HET GEHEUGEN ZIT!!!!!!!

Het is niet nodig, want mensen kunnen zich ook zonder hypnose dingen herinneren. Weliswaar zijn niet al die herinneringen even nauwkeurig – en soms hebben ze er iets aan toe of afgedaan, maar ‘they make sense’, zoals ze buiten het Vlaamse taalgebied zeggen. Het zijn geen absurde, gruwelijke sprookjes, zoals je die met je hypnotische lantaarntje kunt tegenkomen, Erik de Soir! Hoe ‘echt’ de emoties die je cliënte daarbij vertoont ook zijn. Met hoeveel zekerheid ze ook beweert dat ze tot bloedens toe seksueel mishandeld is door ouders en andere familieleden.

Weet je wat het is, Erik? Je kunt, met welke methodiek dan ook, niet op zoek naar wat er in het geheugen zit. Het geheugen is namelijk geen ladenkast. Het is geen video die netjes opgeborgen is om ooit te worden afgedraaid. Het is ook niet vergelijkbaar met een digitale opslag, zoals bij een computer. 

Er is nergens in de hersenen – nee, en OOK niet in het lichaam, Erik (afff!) – een plaats te vinden waar de herinneringen liggen te wachten totdat jij ze eruit licht. De indrukken uit het verleden zijn voor een groot deel weg. Veel is tot verhaal geworden en als dat wordt ‘opgehaald’, maar beter kun je zeggen ‘gereconstrueerd’, dan worden nieuwe inzichten, nieuwe ervaringen, aan dat verhaal toegevoegd, zonder dat de herinneraar dat door heeft. Gaten worden met confabulaties opgevuld. Het geheugen bestaat uit over het brein verspreide impressies uit het verleden, aaneengesmeed door de kennis van nu. 

Die toegenomen concentratie waar je het over hebt, Erik, dat is die van de therapeut. De cliënt is in diepe ontspanning en zeer ontvankelijk voor de suggesties en verwachtingen van de hypnotiseur. Ze kan zich daardoor de raarste en onwaarschijnlijkste en gruwelijkste dingen in haar hoofd gaan halen, haar familie kwijtraken, omdat ze daar nu die onzinnige herinneringen aan heeft en zich er niet veilig voelt, haar relatie, haar baan, haar geestelijke welbevinden. 

Dus NIET MEER DOEN, Erik.

Richt je op pijnpatiënten. Die kunnen dankzij hypnose beter met de pijn leren omgaan. 

Of beter nog: GA KOLEN VERBOUWEN. Ik ken iemand die je de kunst wel kan bijbrengen. Hij heet Peter Kieft. Onder deze knop kun je meer over hem lezen.

Gegroet,

Saskia van der Stoel